Blog

Cum să conservați boilies-uri proteice
Conservarea boilies-urilor proaspăt preparate pentru a le putea stoca în condiții bune pentru o perioadă mai lungă de timp nu este un lucru evident pentru toți. Există câteva metode verificate de a păstra boilies-urile pentru o durată mai lungă fără a le diminua calitatea. În cazul în care ne facem manual boilies-urile, capacitatea de a le stoca pentru o perioadă mai extinsă, în special atunci când producem cantități mai mari, este extrem de importantă.
Uscarea boabelor de nadă "pe piatră"
Prima și cea mai simplă metodă este uscarea boabelor de nadă cunoscute ca "pe piatră". După fierbere sau după aburirea boabelor, le uscăm aproximativ o săptămână într-un loc bine aerisit dar fără expunere la soare, folosind săculeți speciali pentru uscarea boabelor. După uscare, este ideal să păstrăm asemenea boabe în recipiente sau săculeți speciali unde de asemenea putem supune boabele procesului de uscare.
Un exemplu de săculeț pentru uscarea boabelor este, de exemplu, Nash Subterfudge Air Dry Bag.
Conservarea boabelor cu sare
Următoarea metodă eficientă de conservare a boabelor este acoperirea boabelor uscate parțial cu sare de bună calitate. Trebuie doar să aruncăm boabele într-o găleată sau alt recipient și să le acoperim cu sare și să închidem ermetic. Sarea are proprietăți de conservare și hidrofobe și poate "extrage" umezeala din boabe, astfel încât acestea să nu se strice. Este una dintre cele mai simple metode de conservare a boabelor.
Pentru conservarea boabelor se poate folosi, de exemplu, sare de Himalaya de bună calitate de la marca Nash - Nash Himalayan Rock Salt:
Congelarea boabelor
A treia metodă pentru a păstra boabele proaspete mai mult timp este una despre care majoritatea uită – congelarea. După ce avem boabele gata, trebuie să le uscăm bine timp de aproximativ 24 de ore, apoi să le transferăm în pungi pentru congelare sau în recipiente din plastic destinate congelării alimentelor. Boabele după decongelare sunt gata de utilizat. Este important să nu le congelăm din nou, ci să le folosim.
Utilizarea conservantului pentru boabe
A patra metodă pentru o conservare eficientă a boabelor este conservant pentru boabe. Cu ajutorul acestuia, boabele pot să își păstreze prospețimea și umezeala timp îndelungat, astfel încât să nu se usuce. Conservantul îl adăugăm la boabe în primul stadiu al producției, adică în ingredientele lichide. Dozarea conservantului depinde de producător, dar de obicei este între 60 și 120 ml la 1kg de mix. După fabricarea boabelor, este suficient să le uscăm 1-2 zile într-un loc bine aerisit și fără expunere la soare, după care le putem păstra într-o găleată închisă sau alt recipient. Conservantul în astfel de cantități este sigur pentru pești și nu influențează gustul sau proprietățile nutritive ale boabelor. Conservanții utilizați în producția casnică de boabe proteice le puteți găsi în oferta unor mărci precum CCMoore, Massive Baits sau TBBaits.
Rezumând - există câteva metode verificate de conservare a boabelor făcute manual. Cea mai rapidă și în același timp cea mai convenabilă pentru noi este conservarea boabelor cu ajutorul conservantului. Datorită conservantului, boabele își păstrează proprietățile fizico-chimice pentru o perioadă mai lungă, astfel încât este dificil să distingem boabele care tocmai au fost produse de cele mai vechi.