Blog

Cum să întreții boilies-urile proteice
Conservarea bilelor proteice tocmai făcute astfel încât să poată fi păstrate în stare bună pentru o perioadă mai lungă nu este un lucru evident pentru toată lumea. Există câteva metode testate pentru păstrarea bilelor pe termen lung fără a-i deteriora calitatea. În cazul în care producem bile manual, posibilitatea de a le păstra mai mult timp, mai ales când fabricăm cantități mari de bile, este extrem de importantă.
Uscarea boilies "pe piatră"
Prima și cea mai simplă metodă este uscarea boilies-urilor pe așa-numita "piatră". După fierbere sau aburire, usucăm boilies-urile aproximativ o săptămână într-un loc aerisit, dar ferit de soare, folosind saci speciali pentru uscarea boilies-urilor. După uscare, cel mai bine este să păstrăm astfel boilies-urile în recipiente uscate sau în saci speciali, în care putem, de asemenea, să supunem boilies-urile procesului de uscare.
Un exemplu de astfel de sac pentru uscarea boilies-urilor este de exemplu: Nash Subterfudge Air Dry Bag.
Conservarea boilies-urilor cu sare
O altă metodă eficientă de conservare a boilies-urilor este acoperirea boilies-urilor uscate parțial cu sare de calitate. Este suficient să punem boilies-urile într-o găleată sau alt recipient și să le acoperim cu sare, apoi să închidem etanș. Sarea are proprietăți conservante și hidrofobe, reușind să "absorbă" umezeala din boilies, astfel prevenind alterarea acestora. Aceasta este una dintre cele mai simple metode de conservare a boilies-urilor.
Pentru conservare, puteți folosi, de exemplu, sare himalayană de calitate de la marca Nash - Nash Himalayan Rock Salt:
Congelarea boilies-urilor
A treia metodă pentru a păstra boilies-urile proaspete mai mult timp este o metodă adesea uitată – congelarea. Când avem boilies-ul gata făcut, trebuie să îl usucăm ideal timp de 24 de ore, apoi să le punem în pungi speciale pentru congelare sau în recipiente din plastic destinate congelării alimentelor. Boilies-urile sunt gata de utilizare imediat după decongelare. Este important să nu le recongelăm, ci să le consumăm după prima dezghețare.
Utilizarea conservantului pentru boilies
A patra metodă eficientă de conservare a boilies-urilor este conservantul pentru boilies. Datorită acestuia, boilies-urile își păstrează prospețimea și umiditatea pentru o perioadă lungă, astfel nefiind uscate. Conservantul se adaugă în boilies în prima etapă a producției, adică direct în ingredientele lichide. Dozajul conservantului depinde de producător, dar de obicei este între 60 și 120 ml la 1kg de mix. După ce boilies-urile sunt făcute, este suficient să le usucăm 1-2 zile într-un loc aerisit, dar ferit de razele soarelui, apoi le putem păstra într-o găleată închisă sau alt recipient. Conservantul în aceste cantități este sigur pentru pești și nu afectează gustul sau proprietățile nutritive ale boilies-urilor. Conservanții folosiți în producția casnică de boilies proteici îi găsiți în oferta unor mărci precum CCMoore, Massive Baits sau TBBaits, de exemplu conservant.
În concluzie - există câteva metode testate pentru conservarea boilies-urilor făcute manual. Cea mai rapidă și comodă pentru noi este conservarea boilies-urilor cu ajutorul conservantului. Datorită conservantului, boilies-urile își păstrează proprietățile fizico-chimice pentru o perioadă mai lungă, astfel fiind dificil de diferențiat boilies-urile proaspăt produse de cele mai vechi.

