Blog

Care aromă de boilies să alegem pentru primăvară?
Pescuitul crapului la începutul primăverii nu este dintre cele mai simple - peștii sunt letargici, iar apa foarte rece. Pentru a avea succes în această perioadă dificilă, cel mai important element este găsirea unui loc potrivit, dar de asemenea este esențial să alegeți corect boiliesurile proteice, pe care crapurile le vor localiza ușor și le vor consuma cu plăcere.
Care bile proteice ar trebui alese?
În pescuitul la crap, printre mulți, în special începătorii, s-a format o concepție că primăvara și toamna se folosesc așa-numitele „mirositoare”, iar vara bilele dulci. Totuși, acest mod de gândire este greșit, deoarece situația este de fapt inversă.
Bilele cu aromă de pește, cele „mirositoare” menționate mai sus, conțin în compoziție multe uleiuri și făini de pește, care au o cantitate mare de grăsimi. Utilizarea acestui tip de momeală în apă rece poate fi comparată cu untul din frigider. Untul, sub influența temperaturii scăzute, devine mult mai tare și grăsimea nu se topește. Astfel, folosind acest tip de momeală în apă rece, facem ca pentru crap să fie mult mai dificil de localizat momeala/nădă, pentru că grăsimea blochează mirosul în interiorul momelii și acesta nu se răspândește așa cum ar trebui.
Nu putem totuși spune că în primăvara timpurie nu se poate prinde crap pe bile tipic cu aromă de pește, pentru că dacă se localizează corect crapii, cu siguranță aceștia vor opta și pentru astfel de momeală.
Pentru susținătorii acestor bile cu aromă de pește, producătorii introduc în oferta lor tot mai multe bile cu arome combinate și compoziții adecvate, care sunt momeli pentru tot anul și pot fi folosite cu succes la orice temperatură a apei. Printre aceste arome legendare se numără bilele Scopex Squid și Krillberry, adică krill și fructe de pădure:
UltimateProducts Top Range Boilies - Scopex Squid
Karel Nikl Ready Boilies - KrillBerry
În primăvara timpurie merită să ne concentrăm totuși pe momeli cu note aromatice tipic dulci, care se răspândesc cel mai bine în apă rece, iar aromele pe care ar trebui să ne concentrăm în mod special sunt:
MassiveBaits Limited Edition Boilies - Citrus Pearl
UltimateProducts Juicy Series Tutti Frutti Boilies
Ananas MassiveBaits Top Shelf Boilies - Pineapplez Butyricco - care se combină deosebit de bine cu acidul butiric
Nu putem uita însă și de bilele care au o notă aromată de condimente sau usturoi. Aceste tipuri de arome pot crea destul de multă agitație în timpul ședințelor de primăvară, iar crapilor pur și simplu le adoră.
Mai jos exemplele:
Fructe de mare și condimente - Massive Baits Specials Boilies - Marisco:
Condimente indiene - Bait Zone Boilies PEG 72:
Usturoi - MassiveBaits Limited Edition Boilies - Voodoo Blanco:
Fiecare dintre noi urmează în pescuit un anumit traseu bătătorit, care uneori merită să fie rupt pentru a obține succesul sau pentru a crește eficiența. Personal, la fel ca majoritatea pescarilor de crap, sunt și eu adeptul folosirii bilelor cu note aromatice de pește, dar nu merită să ne închidem la încercările de a îmbunătăți rezultatele la ședințe și la experimentare.

TB Baits Monster Crab Feeding Boilies
Boilies cu aroma de crab monstru

MassiveBaits Bolsena Squid Specials Boilies
Boilies de Calamar

MassiveBaits Special Boilies - Strawberry Bergamotta
Bile de căpșuni

UltimateProducts Top Range Boilies - Tangy Squid
Boilies Proteice Mandarina Calamar

TB Baits Strawberry Feeding Boilies
Boilies de nadire cu aromă de căpșuni

Eko Baits Gold Series Boilies - King Squid
Boilies Proteice Scopex Squid

Massive Baits Specials Boilies - Marisco
Bile Creveți

MassiveBaits Eco Boilies - Squid
Bile Squid

TB Baits Peach Liver Feeding Boilies
Boilies cu aromă de piersică și ficat
